Feszt
Show MenuHide Menu

Új házhoz új napelem dukál

Így, már közelebb a 30-hoz, mint a 20-hoz, bevallom, hogy életemben csak egyszer voltam fesztiválon. De erősen gondolkoznom kell, hogy pontosan mikor is volt, de az tuti, hogy ott ünnepeltem a születésnapomat. Ez pedig egy Sziget fesztivál volt, és csak is Calvin Harris miatt akartam elmenni. A többi előadó annyira nem érdekelt, és azt hiszem, nem is voltak érdekes koncertek azon a napon, de ennek ellenére azt kell mondanom, hogy megérte. De nem hiszem, hogy gyakori vendég leszek – ugye azóta sem voltam -. Azt elismerem, hogy van ez sajátos hangulata a fesztiváloknak, de valahogy nekem kicsit sok. Inkább járok simán csak koncertekre. De nekem is, mint szerintem a legtöbbünknek, van egy barátnőm, aki az öccsével rendszeresen, minden évben elmennek a Szigetre, már nagyjából 8 éve. Ritkán találkoztak, mert az öccse külföldön él, és ez már egy ilyen hagyomány náluk.

Viszont tavaly évvégén hazaköltözött és vett itthon egy házat, és már nem is tervez visszamenni külföldre. Legalábbis egyelőre. Az egyetlen dolog, ami hiányzik a házról, az nem más, mint néhány napelem. Nyugati országban élt, és ott elég elterjedt már a megújuló energiák használata, sőt kint is egy olyan házban élt, ami fel volt szerelve napelemmel. És gondolom, hogy mondanom sem kell, hogy sokat spórolt a számlán. Így hát keresett is egy céget, akiket megbízna ezzel a feladattal. A Pentele Solar Kft.-re esett a választása.

A honlapjukat nagyon szimpatikusnak találta, és bár már elég olvasott volt a napelemeket érintő témákban, de itt szerzett tudomást egy olyan dologról, amiről addig még nem is hallott.

Kiderült számára, hogy a napelemeknek van egy nagyon fontos alkatrésze, amit inverternek hívnak. Ennek az eszköznek a segítségével jut el a váltakozó áram oda, ahova kell. Gyakorlatilag enélkül nem is működne a napelem. Vagyis, ez így ebben a formában nem feltétlenül igaz, mert maguk a panelek akkor is felvennék az energiát, de használni nem tudnánk, mert az nem váltakozó áram.

Az első kérdésem nekem egyből az volt, hogy mivel a napelemek elég drágák, akkor a napelem inverter árak vajon milyenek lehetnek. Az fontos, hogy minden inverterre külön is van garancia, ez általában gyártótól függ, hogy mennyi. Ha tönkremegy a garancia időn belül, akkor természetesen kicserélik, viszont van olyan meghibásodás, ami csak egy alkatrészt cserét igényel az inverteren belül. Azt mondta a barátnőm öccse, hogy pontosan nem derült ki, hogy a napelem inverter árak hogy vannak, de az igen, hogy ha ez az alkatrész csere, a garancia leteltével történik, akkor az összeg olyan mértékű, hogy a napelembe fektetett összeg megtérülését nem érinti, vagyis nem tolja ki a megtérülési időt. Erről pedig arra következtetett, hogy nem lehet annyira drága.

Bevallom, hogy nekem már ennyi információ is elég volt ahhoz, hogy rájöjjek arra, hogy szakértője sosem leszek a témának, és az is világossá vált, hogy miért vannak erre külön szakemberek.