Feszt
Show MenuHide Menu

Az energiatanúsítvány megismerése egy fesztiválon

A fesztiválok sok szempontból érdekes helyszínek. Egyrészt olyan, mint egy külön világ, a saját kis körforgásával. Van ott minden, koncerthelyszíneken kívül külön étkező terület, kemping, alvórészek, minden tevékenységnek külön kialakított helye van. Egy fesztivál megszervezéséhez iszonyú sok időre és emberi erőforrásra van szükség. Az átlagos fesztiválok gyakorlata az, hogy egyből, vagy még azelőtt, hogy az idei fesztivál lemegy, már bizonyos emberek elkezdik szervezni a következő évi eseményt. Egyszerűen muszáj, mert az időfaktor a legnehezebb tényező, bármit is akarjon megvalósítani az ember. Egyszerűen mindig időt kell szánni arra, hogy szépen felépítve fokozatosan legyen kitalálva egy rendezvény, mert ha kapkodva, nem megfontolva cselekszünk, akkor hatalmas problémák fognak keletkezni, amiket rossz esetben csak a fesztivál alatt, vagy közvetlenül előtte fogunk csak realizálni.

Én ha egy fesztiválon vagyok, akkor mindig igyekszem jól körbe barangolni az egészet, és megismerni mindegyik aspektusát. Az éjjeli tivornyák után például nagyon szerettem mindig nap közben megnézni az összes kis civil helyszínt és programot, mert mindig valami érdekesbe botlottam.

Ilyen az energiatanúsítvány fogalma is. Én ezt egy fesztiválon ismertem meg egy standnál. Lövésem nem volt róla, hogy már 2012 óra létezik egy ilyen dolog, ami ráadásul egy mindenkit érintő szemszögről szól.

Ugyanis mindannyian valamilyen házban és lakásban élünk, aminek a fenntartásához sok energia szükségeltetik. Egy ilyen adat szerint az összes felhasznált energiánk 40%-át teszi ki az épületek fenntartása. Ez rengeteg, ha csak azt nézzük, hogy az épületnek ennyi energia kell ahhoz, hogy csak simán „legyen”. Ne dőljön össze, ne legyen hideg, ne ázzon be, legyen benne áram és melegvíz, stb.

Ez az energiatanúsítvány azt a célt szolgálja, hogy minden háznak fel lehessen mérni a fenntarthatósági szükségleteit. Természetesen egy lepukkant, rossz nyílászárós háznak a besorolása eléggé rossz lesz. De ez szükséges, hogy lássuk papíron, mennyi energia veszik el a korszerűtlenség miatt, és hogy azt is lássuk, hogy mennyi mindent kell megcsinálni háznál azért, hogy egy élhetőbb, kevésbé pazarló forrássá váljon.

Ha érdekel az ilyesmi, akkor nézd  meg ezt a weblapot. Egy egyszeri, nem magas össze ellenében kiállítják neked a lakásodról vagy házadról az energiatanúsítványt, amihez huszonnégy(!!) órán belül hozzá is tudsz jutni.

energiatanúsítvány

Látható, hogy ez a cég igyekszik hatékonyan, olcsón és gyorsan dolgozni, hogy bármilyen esetben hasznossá tudjanak válni az ilyen tanúsítványt keresők számára.

Ez azért van, mert sokan gyorsan szeretnék kiállítani, így hatalmas az erre való igény. ez úgy lehetséges, hogy az adataink megadása után a cég azonnal továbbítja őket egy mérnöküknek, aki ezután minél előbb fel fogja venni a tanúsítványt igénylővel a kapcsolatot.

Időpont egyeztetés után kijön a mérnök a megvizsgálni kívánt házhoz/lakáshoz, elvégzi a szükséges felmérést, majd továbbítja vissza a céghez az adatokat, ami alapján hamar ki fogja a cég számolni az energetikai besorolást. Így megy ez.

Fel lehet gyorsítani még azzal ezt z amúgy is rövid folyamatot, hogy ha rendelkezésünkre állnak bizonyos dokumentumok, mint a ház alaprajza, műszaki leírása, stb., akkor azt keressük meg és adjuk oda a felmérést végző mérnöknek. Tovább még a ház helyrajzi száma is kelleni fog, de ez az adásvételi szerződésen szerepel, szóval könnyen leolvasható még mielőtt pánikba esnénk.

Ha el akarod adni a házad, ne feledd, hogy energiatanúsítványra lesz szükséged!