Feszt
Show MenuHide Menu

125 ccm motor jogosítvány b kategóriával, vagyis idén még sima, jövőre motoros fesztivál!

A barátaimmal minden évben igyekszünk legalább egy fesztiválra eljutni. Ha már kis hazánkban koncentrálódik nyáron Közép-Európa zenei élete, akkor miért ne használnánk ki, és néznénk meg minél többet? Volt olyan, hogy többre elmentünk egy-egy napra, de olyan is, hogy egy egész hetet végigdagonyáztunk valamelyiken. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat, és jó zenéket hallgassunk. Ráadásul idén egy véletlen találkozásnak köszönhetően meglesz a 125 ccm motor jogosítvány b kategóriával, szóval jövőre akár már egy motoros fesztet is becélozhatunk!

Úgy történt ez az egész, hogy egy rockzenei fesztiválon jártunk, és asztaltársaságba keveredtünk egy igazi, klasszikus motoros brigáddal. Tényleg, ahogy a nagy könyvben meg van írva: szakáll, tetoválás, bőrmellény, bakancs, felvarrók, szóval minden, ami öreg motorossá tesz valakit. Valahogyan sikerült szóba elegyednünk és összehaverkodnunk velük, és én őszintén bevallottam az egyiknek, hogy mindig is vonzottak a nagy, erős motorok, amikkel valószínűleg ők is járnak. Felajánlották, hogy megmutatják, milyen “paripákon” érkeztek. Mi követtük őket, és komolyan mondom, a szemem-szám nyitva maradt a hatalmas, bivalyerős gépek láttán! Olyan szépek, és mégis nyers erőt árasztóak voltak, hogy csak úgy lesünk. Még azt is felajánlották, hogy elvisznek minket egy körre, pattanjunk fel mögéjük. Én kapva kaptam az alkalmon, a barátaim viszont hezitáltak, így őket otthagytuk. Engem viszont teljesen a hatalmába kerített a motorok vad duhogása és a sebesség, amivel mentünk. Kicsit ijesztő volt ugyan, de közben csodálatos is!

125 ccm motor jogosítvány b kategóriával

Mikor visszaértünk a kempingbe, megkérdeztem újsütetű cimborámtól, hogy milyen jogosítvány kell egy ilyen csodának a vezetéséhez. Mondta, hogy ehhez már korlátlan motoros jogsi kell, mert ezek nagyon erősek, d nekem, ha esetleg szintén motorozni kezdenék, jobb lenne egy kisebb. Azt állította, hogy 125 ccm motor jogosítvány b kategóriával egy kis plusz képzéssel is megszerezhető, és kisebb hengerűrtartalmú motorok is vannak hasonló kinézettel. Ezen annyira fellelkesültem, hogy rögtön meg is kérdeztem tőle, hol tudnék ennek utánanézni, mert nekem ez ismeretlen terep. Szerencsére az öreg nagyon segítőkész volt, és lediktált nekem egy weboldalcímet, ahol szerinte a legjobban össze van foglalva mindaz, amit erről a lehetőségről tudni lehet, vagy érdemes. Én szorgalmasan lejegyeztem mindent, és nagyon megköszöntem.

A fesztivál végeztével aztán otthon az első dolgaim egyike volt, hogy beleássam magam a témába, és utánanézzek, hogyan szerezhető 125 ccm motor jogosítvány b kategóriával. Mivel nekem egy ideje már van autóra engedélyem, így semmi akadálya nem volt a dolognak. Kerestem is hamarjában egy autós-motoros iskolát, és jelentkeztem a képzésre. Nemigen hiszem, hogy a 125 ccm motor jogosítvány b kategóriával akkora kihívást jelentene, bár a gyakorlati részétől még kicsit félek. De ha összejön a dolog és sikerül jól letenni a vizsgát, akkor egész biztos, hogy ha használtan is, de veszek egy jól kinéző 125 köbcentis chopperféleséget, és jövőre már nem csak zenei, de motoros fesztiválra is simán mehetünk. Remélem sikerül majd újra találkozni azzal a társasággal, akiknek köszönhetem, hogy beindult a motoros énem, nagyon szívesen elbüszkélkednék nekik az eredményekkel. És ha úgy hozza a lépés, akár még egy tiszteletkörre is elmennék velük, hogy lássák: igazi motorost sikerült belőlem is faragni.