Feszt
Show MenuHide Menu

Balatoni fesztivál – felturbózva

Immár hat éve minden nyáron lemegyünk a srácokkal a balatoni fesztiválok egyikére, hogy kicsit kiszakadjunk a megszokott közegből és együtt tudjunk tölteni egy kis időt – barátnők, feleségek és gyerekek nélkül. Ez a mi kis – ahogy a fiúkkal hívjuk – “kincs hetünk” és az évek alatt rájöttem, hogy a neve nagyon beszédes és természetesen igaz is. Az első alkalommal még frissen “szabadulva” az egyetemi kötelességek alól szerveztük az utazást, azóta sok minden változott, de erre mindenki időt szakít. Mondhatnám, olyan ez a hét, mint a Messiás, de nem akarok túlságosan eldramatizálni semmit… még.

Szóval idén is már az év elején megszerveztük a hetünket, mindenki előre szólt a munkahelyén, hogy szeretne szabadságra menni, vagy úgy intézte teendőit, hogy akkora pont ne essen semmi és felhőtlenül tudjuk majd a napokat együtt tölteni – mindenfajta üzleti telefonok nélkül. Idillinek hangzik, és higgyétek el, az is. Minden éven. A fesztivál leginkább csak a koncertek miatt érint minket, inkább szeretünk kicsit az általunk bérelt házban pihenni, beszélgetni és kulturáltan iszogatni, a nagy partizás már nem nekünk való. Idén viszont úgy döntöttünk, hogy egyik napra utánanézünk a vitorlás bérlés Balaton központi részein lévő lehetőségeknek, olyat még úgy sem csináltunk közösen. Mivel az én ötletem volt, magamra vállaltam a szervezést is, hogy a többieknek már csak a lehetőségek közül kelljen választani, ezzel is megkönnyítve a dolgukat. A neten böngészve találtam rá a BalatonPro weboldalára és szinte azonnal megnyertek. Nem arra vágytam, hogy csak pár órát eltöltsünk egy vitorlás hajón mindenfajta oktatással, majd visszamenjünk a szállásra hanem szerettem volna, ha amellett, hogy kicsit jobban meg is ismerkedünk a folyamattal és az alapfogalmakkal, még tovább is maradhatnánk és összekötnénk a kellemeset a hasznossal. Ezzel a gondolattal a fejemben találtam rá a vitorlás hajóbérlésre, ami összeköthető egy gyors elméleti és gyakorlati alapoktatást tartalmazó csomaggal, ami tökéletesen passzolt az elképzeléseimhez: pont négyen voltunk, amennyi főt egy hajóra javasolnak ilyen csomagoknál és az alapoktól kezdtek mindent, ami azért is volt fontos, mert egyikünk sem volt nagyon jártas a vitorlázás berkeiben, majd az oktatás után maradhattunk is még pihenni és élvezni a kilátást. Mindenesetre kértem még egy sétavitorlázásra is árajánlatot, ha a srácok közül valaki nem lenne oda a vitorlás alapoktatás gondolatáért.

Amikor minden szükséges információ rendelkezésemre állt, átküldtem mindenkinek a részleteket és még aznap el is döntöttük, hogy a hajóbérlés mellett még az oktatáson is részt fogunk venni. Szuper volt, hogy mindenki beleegyezett és igazából izgatott is volt, hogy összekötjük a kellemeset a hasznossal, így ezen felbuzdulva rögtön le is foglaltam a csomagot magunknak.

A vitorlázás nagyon profi volt: egy kiváló és nagy szaktudással rendelkező kapitányunk volt, aki nemcsak hogy válaszolt, de örömmel is fogadott minden kérdésünket még akkor is, ha az adott témát már valamilyen formában érintette. Az alapfogalmakon kívül a szükséges csomók, a szélirányok nevét, valamint a hajó irányban tartását és fordulását is megismerhettük, sőt, még a kikötésben és elindulásban is lehetőségünk volt részt venni. Természetesen a gyorstalpaló után élvezhettük a Balaton közepe nyújtotta közeget és a jó idő gondoskodott arról, hogy felhőtlenül töltsük el azt a majdnem teljes napot. Az oktatás alatt pedig annyira szuperül éreztük magunkat, hogy utána el is gondolkodtunk rajta, hogy megszerezzük a kishajóvezetői engedélyt. Gondoljatok bele, milyen menő lenne, ha legközelebbi ilyen alkalommal már nem kellene külön kapitánynak is jönnie velünk, szimplán csak egy vitorláshajót kellene bérelnünk és egyedül is biztonságosan elvezetném. Én tényleg imádnám. A legjobb az egészben, hogy a BalatonPRO ebben is tud segíteni nekünk, úgyhogy szerintem hamarosan fel is fogom keresni őket, hogy segítsenek ebben nekem.

Összességében szuper néhány napunk volt a Balatonnál: a fesztivál és fellépőik is odatették magukat, illetve a vitorlás bérlés, a kapitány és az oktatás is hozzájárult ahhoz, hogy egy újabb sikeres “kincs hetet” zárjunk a srácokkal. Jövőre folytatás – ebben biztos vagyok!

vitorlás bérlés balaton