Feszt
Show MenuHide Menu

Ilyen nehéz ajándékot találni egy legjobb barátnőnek?!

Mindig is imádtam fesztiválozni, úgyhogy egyáltalán nem csoda, hogy a legjobb barátnőmet is egy fergeteges partiban ismertem meg. Most, hogy eljött a szülinapja, szerettem volna meglepni valami ötletes dologgal. De nála ez sajnos, egyáltalán nem egyszerű: egy igazi hippinek nagyon nehéz bármilyen meglepetést okozni.

A lány, akinek mindene megvan

Eszter az a típusú lány, hogy ha hajnali négykor hirtelen szükségem vagy egy rózsaszín-leopárdmintás csavarkulcsra, akkor biztosan átcsengethetek hozzá. Neki lesz. Vagy esetleg tud valakit, akinek van és természetesen éppen kölcsönadná… Eszternél tényleg minden van. Minden is… Az albérlete konyhája meglepően jól felszerelt, még kukoricapattogtatóval is rendelkezik. A szobatársának hatalmas válogatása van a világ összes létező partijátékából, neki pedig gyűjteménye a világ legőrültebb fesztiválos felszereléseiből.

Az ember azt gondolná, hogy egy fővárosban élő egyetemistának minden egyes apróság ajándék lehet, hiszen borsosak az árak, a lakások színvonala ki tudja milyen… De Eszter egyszerűen minden meg tud oldani. Ha valamire szüksége van, de nem tudja megvásárolni, akkor elkészíti magának. Kölcsönkéri, megveszi használtan, átalakítja, addig cserélget, még meg nem szerzi… És ha ő ajándékoz, a helyzet még ennél is “rosszabb”: általában valami nagyon ütős dolgot kapok tőle, ami saját készítésű, stílusos, csak egy darab létezik belőle, de az természetesen tökéletesen passzol hozzám… Segítség! Én ennyire nem vagyok ügyes!

Ügyetlen próbálkozások ajándékozásra…

Ha eddig megleptem Esztert valamivel, akkor mindig csaltam valahogy, mert komolyan mondom, kisebbségi komplexusaim vannak mellette… Először az volt a taktikám, hogy meglepetéspartit szerveztem a szülinapjára, amit persze azonnal kiszagolt, de úgy tett, mintha meglepődött volna. Végül is a dolog praktikus volt neki, mert nem kellett szervezkednie, asztalt foglalnia, macerálnia a saját szülinapján.

Később egy koncertre hívtam és lezsíroztam, hogy a zenekar köszöntse őt. Ez menőnek hangzik, de szinte minden koncerten van ilyen…

Más alkalmakkor inkább azt találtuk, hogy kinézünk valami tényleg nagy ajándékot, összeadjuk rá a pénzt, és akkor nyilván minden sokkal egyszerűbb… Persze, persze, nagy segítség tud lenni az ilyesmi, de ez azért nem olyan kreatív feladat. Most végre szerettem volna valami mást kitalálni.

Hol lehet jó ajándékötletekre szert tenni?

Persze, ha az ember olyasmit szeretne, ami igazán nagyot szól, akkor nyilván sehogyan sem jut eszébe semmi. A kreativitást erőltetni egyáltalán nem lehet. Szóval, gondban voltam. Nem is kicsit.

Eleinte próbáltam néhány magazinban utána nézni, hátha van valamilyen jó ötlet, vagy legalább valami inspiráció ajándékozás terén. Persze rengeteg cikk, meg megoldás létezik (Ajándékozz élményt! (kalandpark csilliárdokért), Csináld magad! (vegyél egy készletet, csilliárdokért), Pokolba az egész ajándékozással, támogass egy állatmenhelyet! (tök jó ötlet, csak nem a mi élethelyzetünkben…)), de valahogy egyik sem volt olyan, amelyik most segített volna rajtam.

Próbáltam megnézegetni a webáruházak kínálatát is, de sajnos nem lettem sokkal okosabb. A legtöbb helyen szülinapi ajándéknak valami kütyüt, érdekes, furcsa bigyót javasolnak (fallikus szimbolikával megáldott borhűtőt, lila buborékot eregető hűtőmágnest, feliratos bögrét, vicces pólót…). Ezek a dolgok biztos izgalmasak és érdekesek, de én őszintén szólva vagy valami nagyon menőt, vagy valami használhatót szerettem volna. Amit találtam, azt pedig egyik kategóriába sem tudtam volna jó szívvel besorolni.

Ez az oldal más, mint a többi

Aztán ahogyan lapozgattam, megakadt a szemem ezen a cikken:

ajandek.varazslo.hu/blog/item/ajandek-kaveimadoknak

Elég jó kis összeállítás, ráadásul nem a szokásos kliséket puffogtatja, mint általában ezek az ajándékozós honlapok. Nekem kifejezetten tetszett a stílusa. Tovább lapozgattam egy kicsit az oldalon… Ajándék Varázsló volt a címe, úgyhogy elsőre nem vártam többet egy sima webshopnál, ahol olyan ajándék izéket lehet kapni, amiket ötlettelen barátok vásárolnak, amikor már végképp nincsen semmilyen, legalább icipicit kreatív ötletük. De kiderült, hogy ez az oldal más.

Van itt egy kereső, ahol be lehet állítani, hogy kinek szeretnénk ajándékot venni. Megadhatjuk a nemét, hogy milyen alkalomra lepnénk meg, hogy mi érdekli őt… Az oldal pedig feldob egy csomó tök jó ötletet.

Az egész olyan, mint egy árukereső. A webáruházak regisztrálnak, beírják, hogy a náluk kapható terméket kinek, milyen alkalomra ajánlják, és utána az minden releváns keresésre megjelenik az oldal keresőjében. Zseniálisan hangzik? Az is!

Azért volt nagyon jó ezen az oldalon böngészni, mert a webshopok elég jól ismerik a termékeiket és a közönségüket is. Voltak olyan ötletek, amiknek a láttán a homlokomat csapkodtam… Persze, 30 éves nőként én is nyilván szeretem az illóolajos testápolót vagy vidám mintás vasalóhuzatot. Vennék is magamnak és nagyon örülnék is neki, ha valaki ilyesmivel ajándékozna meg. Csak éppen kinek jut ilyesmi eszébe? A webshopok üzemeltetői meg nyilván tudják, hogy ki szokott örülni annak, amit árusítanak.

A másik, amiért tetszett az ötlet, hogy a felsorolás igényel egy adag türelmet és átgondoltságot azoknak a részéről, akik regisztrálni szeretnék a terméküket. Ez nagyon tetszik nekem, mert aki rászánja az időt és az energiát, hogy besorolja a termékeit, az valószínűleg komolyan veszi az üzletet és megbízható. Szerintem… És mivel már rendeltem is innen terméket, ezt csak megerősíteni tudom.

Sikeres ajándék

Valahogy nem tudtam szabadulni a kávés cikk hatása alól, úgyhogy végül sok-sok válogatás után egy kapszulás kávéfőző mellett tettem le a voksomat. Szép, dizájnos darab volt, kellően bohókás ahhoz, hogy Eszter is azonnal bele tudjon szeretni. Ráadásul tudom, hogy szeret használt kávékapszulákból mindenféle ékszereket, mintákat készíteni… Hát, most lesz otthon is saját gyűjteménye.

A barátainktól azt kértem, válasszanak a géphez kapszulákat – az íz tulajdonképpen mindegy is, csak inkább a színekre figyeljenek.

A gép egészen meglepően rövid idő alatt megérkezett, nem is gondoltam volna, hogy ennyire könnyen fog menni a dolog – de ez is alátámasztja a teóriámat, hogy az ide regisztráló webáruházak adnak magukra. Minden rendben volt vele, a garanciajegyet is rendese megkaptam, pedig amúgy tartani szoktam attól, hogy ilyesmit rendeljenek az interneten.

Az ajándék hatalmas sikert aratott…. Eszternek nagyon tetszett a gép formája, a kreatív kapszulázás, az is, hogy most jó ideig nem kell vagyonokat kiadnia, ha igazán jó kávét szeretne, a gép még forró tejhabot is tud neki készíteni. Szerintem végre sikerült olyasmivel meglepnem, ami még sokáig örömet tud szerezni neki…

Tudom, hogy van egy kis csalás abban, hogy az Ajándék Varázsló oldalt használtam, ahelyett, hogy becsületesen végigvittem volna az ötletelés folyamatát, de valahogy nem tudom igazán rosszul érezni magamat. Szerintem azért sikerült belevinnem egy kis csavart a “készen kapott” ötletbe…

Egyébként szerintem a dolognak pontosan ez lenne a lényege: persze, egy saját készítésű, vagy egyedi gyártású ajándékot semmi sem pótolhat, de szerencsés esetben az ember sok-sok születésnapot megél a másik mellett – nem lehet minden alkalommal valami hiperszuperegyedi dologgal előállni. Ha viszont egy kis személyességet, valami közös kis cinkosságot lehet csempészni a dologba, akkor a legsablonosabb ajándékok is nagy örömet tudnak jelenteni… Bizonyítja ezt Eszter és a kapszulás kávéfőző esete.