Feszt
Show MenuHide Menu

Napelemekkel oldották meg az áramtermelést egy fesztiválon

Most voltam életemben először olyan fesztiválon, aminek az egész ellátását napelemes rendszerekkel végezték. Szerintem ez egy tök jó kezdeményezés. Nem csak azért, mert olcsóbb lesz a fesztivál megrendezése és zöld energiát használhatnak fel.

Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik eddig bizalmatlanabbak voltak a napelemekkel kapcsolatban, most megismerhetik azoknak a működését, szükségleteit és képességeit.

Sokan azt hiszik, hogy lehetetlen csupán napelemmel ellátni egy egész háztartást, pedig, ha egy fesztiválnak is megy, akkor nem lehet nehéz egy családi ház áramszükségletét is ezzel fedezni.

A napelem telepítéshez, mint megtudtam, nem is kell sok minden. Elegendő csak egy meghatározott számú fotovoltaikus napelem, egy napelem inverter, a tartóelemek és persze kábelek.

A telepítéskor meghatározzák, hogy a háztartás energiaszükségletét pontosan hány napelem tudja majd kielégíteni, és pontosan ennyit is kell felszerelni, hiszen nem a kereskedelem a cél, hanem az, hogy ne kelljen többé villanyszámlát fizetni.

Ehhez pedig meg lehet határozni, hogy mennyi napelemre van szüksége a háztartásnak.

Ha ezzel megvannak, akkor elkezdik a tervezést, kigondolják azt, hogy hol tudják a legoptimálisabban kihasználni a környezeti adottságokat a napelemek és oda telepítik őket. Ez a legoptimálisabb hely általában a tető, de megfelelő tartószerkezet építésével más helyen is elhelyezhetők a napelemek.

Az üzembe helyezés előtt persze van egy csomó papírmunka, kábelezés, amit el kell végezni, illetve fel kell szerelni az invertert is.

A napelem inverter az az eszköz, ami átalakítja a napelemek által termelt áramot a számunkra is felhasználható formába.

A fesztiválon lehetett kérdezni is ezekről a szerkezetekről, innen tudom, hogy mi mire való és hogyan folyik egy ilyen napelem telepítés.

Ha majd saját lakásom lesz, akkor én is napelemmel szeretném megoldani annak az áramellátását. Hosszútávon sokkal olcsóbb, én pedig amúgy is a hosszútávú tervezés híve vagyok.

Na meg ha valakinek lehetősége van rá, hogy ilyen módon állítson elő áramot, szerintem érdemes kihasználnia.

Sokkal jobban jár, ha a természetesebb, környezetbarát megoldást választja a nem megújuló energia helyett.