Feszt
Show MenuHide Menu

Egyedi póló készítése a fesztiválra

Idén szerveztük meg harmadik alkalommal a gyerekfesztiválunkat. Csodálatos alkalom arra, hogy rengeteg gyerek és szülő minőségi programokkal tölthesse az idejét. A fesztivál egy kempingben kapott helyet, egy kis patak szélén. A három napos alkalomra minden évben többen és többen érkeznek akár sátorral, akár csak napijeggyel a közeli településekről. És mivel egyre több az érdeklődő, így egyre bővül a program is és egyre több emberre van szükségünk. A koncepció valahogy úgy néz ki, hogy vannak különböző műhelyek, ahol a gyerekek kézműveskedhetnek, de ezért fizetniük kell játékpénzzel, amit az ügyességi játékok során szerezhetnek. A műhelyvezetők kézműves szakemberek, például bútorfestő vagy épp divattervező, míg a segédeik önkéntesek. Szintén önkéntesek dolgoznak az ügyességi játékoknál. Ezen kívül van egy kisebb csapat önkéntes, aki nem dolgozik egyáltalán a gyerekekkel, csak mindenféle helyszíni feladatban segédkeznek, ők a roham csapat. Aztán vagyunk mi, a szervezők. Gondolom nektek is egyértelmű, hogy egy ekkora méretű, három napos fesztiválon rengetegen dolgozunk együtt, ahhoz, hogy minden jól működjön. (Egyébként a szülőkre is gondolunk: minden este a gyerek koncertek és az esti mese után számukra is van egy koncert, valamint borkosoltó).

A második fesztiválon arra jöttünk rá, hogy egyszerűen nem ismerjük az önkénteseket, vagy van aki a műhelyvezetőket sem ismeri, és hiába van egy kis névjegytábla az ember mellén, az távolról nem látszik, és nincs ahonnan felismerjük távolról egymást. Ez nagyon zavart minket, mert sokszor volt olyan helyzet, hogy szükségünk lett volna segítségre és sokáig kellett keresgélnünk, amíg rátaláltunk valakire. Ezért kitaláltuk azt, hogy a következő évre mindenkinek saját pólója lesz. Nagyon jól működött, el is mesélem az egészet.

Én lettem a szerencsés, akire az egyedi póló készítés feladatait bízták, mivel jeleztem, hogy tudok egy jó üzletet, ahonnan már előre megrendelt pólót is vásároltam online, valamint egyszer élőben is voltam a debreceni üzletükben, hogy egy teljesen egyedi pólót terveztessek a testvéremnek. A lényeg az, hogy mindkét póló, amit tőlük vettem, nagyon jó minőségű anyagból volt, és maga a nyomtatás is nagyon tartós volt. Így nem volt kérdés, hogy a LOLmarktot választom újból, ha már így rám bízták..

A grafikus, akivel ezen a fesztiválon együtt dolgozunk, sok más projekttel is foglalkozik és amikor meghallotta a pólók ötletét, nem örült. Azt mondta, hogy ez nem volt benne a szerződésébe és neki sajnos nincs is ideje erre, mert nem számolt vele. Szerencsére készségesen ideadtam nekem a logó vektoros változatát, a betűtípust, valamint a színek kódjait, amiket használ a fesztivál arculatában. Fura volt, még soha nem láttam grafikust, aki így kiengedi a kezéből a munkájának egy részét, hiszen ilyenkor mindig arra gondolnak, hogy ha ő csinálta az arculatot és véletlenül valami, amit kienged a kezéből, az csúnya lesz, akkor őt éri szégyen. De amúgy én nem izgultam, láttam már a LOLMarktban a tervezőket dolgozni és tudtam, hogy minőségi lesz a munka.

Szóval mentem és vittem a kis pakkomat. Rajta volt minden, ami a pólóra kelhet. Aztán volt velem egy lista arról, hogy mire van szükség. Először is lila pólókra a szervezőknek, aminek a hátán szerepel a nevük. Össze volt írva egy lista, hogy ki mekkora pólót szeretne, valamint hogy milyen formában szerepeljen a nevük a hátukon, például Gabi vagy inkább Gabriella. Aztán ugyanez volt igaz az önkéntesekre is, viszont itt három különböző szín volt: piros, sárga és kék. A piros önkéntesek voltak a műhelyvezető segédek és ezt is írta a pólón, nem azt, hogy önkéntes. A műhelyvezetőknek zöld pólókat kértünk. Az ügyességi játékokat vezető önkénteseknek volt sárga a pólójuk, míg a rohamosztag kék pólót kapott. A színkódok is sokat segítettetek a fesztivál alatt, de a nevek is. Az, hogy nem csak az ember mellkasán írja a nevét, hanem a hátán is, hatalmas könnyebbség, hiszen így akkor is néven tudsz szólítani egy önkéntest, akit nem igazán ismersz, ha háttal áll neked. És ez viszonylag gyakran előfordul, de így nem kell megvárd, amíg oda érsz mellé és szembe állsz vele, hanem már távolabbról megszólíthatod.

A pólókat tervezgetve még a szervezőcsapattal támadt egy szuper ötletünk: mind a három napra kineveztünk egy egy mindent tudó szervezőt, akit akár az önkéntesek, akár a fesztiválozók zargathatnak a kérdéseikkel. Ezek a napfelelősök pedig narancssárga pólót kaptak elől és hátul is egy egy nagy felkiáltójellel a blúzaikon. Emellett persze megkapták a sima szervezős pólóikat is, hiszen a maradék két napon nem voltak napfelelősök.

A LOLMarkt grafikusa nagy élvezettel tervezte a pólókat. Úgy csinálta, hogy szinte folyamatosan mutatta nekem. Először is megtervezett egy mintát, amire ráhelyezte a lógót, valamint elhelyezte, hogy hová kerül a név, valamint a pozíció, hogy valaki önkéntes, szervező és a többi. Amikor erre rábólintottam, mert tetszett, akkor az arculati színekből elkezdte összenézni, hogy melyik színű pólóra milyen színnel írja rá a szövegetek és tegye rá a logónkat (adaptív logó, mindegyik arculati színnel használható, szerencsére). Ezt is nagyon jók megcsinálta, tényleg volt érzéke a színekhez. Aztán el kezdte mindegyik típusú pólót egyenként megtervezni, egyenlőre fiktív nevekkel. Mondta, hogy addig nyugodtan elmehetek vásárolni, ha szeretnék, mert ez veszi el majd a legtöbb időt. Szóval el is mentem, és amire visszaértem, már készen is voltak a pontos tervek, és a kérésemre mindegyikből nyomtatott is egy próbapéldányt, amit el tudtam vinni a csapatnak. Tehát volt nálam egy szervezői póló, egy műhelyvezetői, három önkéntes póló és egy narancssárga póló az információs személynek. Oda adtam neki a pontos táblázatot, hogy melyik kategóriában (pl. segéd, önkéntes, játékvezető, szervező) hány darabot (mindenki kettőt kapott), milyen névvel és mekkora méretben kérünk, és megegyeztünk, hogy két négy nap múlva jövök értük. Hamarabb is kész lett volna, de nem volt időm arra menni, mivel nagyon sok szervezői gyűlésünk volt abban az időben, hiszen már nagyon közel volt a fesztivál. A pólók pedig, ha már készen voltak, nem volt sürgős, hogy elvegyük, hiszen úgyis csak a nyitó nap előtt, csütörtökön terveztük szétosztani, amikor már ott van a helyszínen mindenki. A mintapólókat természetesen elvittem és megmutattam a szervezőcsapatnak, akiknek nagyon tetszett a végeredmény.

Jövőre már tovább is gondoltuk az egészet: először is szeretnénk valami, az arculathoz egyező dekoratív elemet a pólók aljára, valamint, mivel minden évben nagyon hideg van esténként (és nagyon sokan sátorral vannak), szeretnénk egy egy pulóvert is adni mindenkinek. Azt már tutira tudjuk, hogy hol fogjuk elkészíttetni őket.