Feszt
Show MenuHide Menu

Az olcsóbb fesztiválok szolgálatában

Magyarország híres arról, hogy rengeteg szabad- és beltéri fesztivált rendez az ország bármely pontján. A könnyű- és komolyzenei fesztiváloktól kezdve, a gasztronómiai programokon át egészen az egyéb művészeti és kulturális rendezvényekig, mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb programot az év bármely időszakában és az ország bármely pontján. Külföldről és hazánkból egyaránt sok látogatót fogadnak a kiállítók.

A gond csak az, hogy míg a jól megszokott fesztiválokhoz illő árazás a külföldiek számára néha még olcsó is, de mindenképpen megfizethető, addig nekünk, magyaroknak sokszor azzal kell szembesülnünk, hogy túl kevés pénzt hoztunk magunkkal a programra, vagy épp „észrevétlenül” túl sokat költöttünk, és így a hónap további részében kell majd jobban odafigyelnünk. Néha elég terhes tud így lenni a hétvégi programozás.

A legjobban talán a fiatalokat érintheti ez a probléma, hiszen egyre több fiatal – már akár gimnazista diákok is – fordul meg a különböző könnyűzenei fesztiválokon. Egy nyár alatt akár több ilyenen is. Felmerül a kérdés, hogy az olyan költségek mellett, mint a szállás, az egyre növekvő belépőjegy, az elmaradhatatlan alkoholmennyiség és az utazás összegein felül, mennyi pénzük jut a felelősségteljes étkezésre.

Szerencsére a legtöbb ilyen fesztivál olyan helyszínen kerül megrendezésre, ahol vannak boltok a közelben. Érdemes lehet tehát előre felkészülniük a fesztiválozóknak, és megtalálni a megfelelő élelmiszer üzletet. Tapasztalatból mondhatom, hogy nekünk anno, a Lidl volt a legjobb választás. Az első fesztivál után már sokkal tudatosabban készültünk a következőkre: kinéztük a közeli Lidl üzletek aktuális kedvezményeit, és ehhez alkalmazkodtunk. A lidl akciós újságok sokat segítettek ebben, hiszen ezekben összegyűjtve találhattunk meg minden kedvezményt és kupont. A feltüntetett időintervallum segítette a tervezést, előre kitalálhattuk, hogy miket szeretnénk beszerezni az adott időszakban. Egy idő után kezdett szokásunkká válni, hogy összegyűlünk valamelyikünknél, és megszervezzük a fesztivál alatti étkezésünket, hogy erre már ne legyen gondunk: csak el kelljen menni és megvenni a lidl akciós újságokban kinézett termékeket.

A tetejébe még spórolni is tudtunk így egy csomót! Alapvetően úgy vásároltunk, hogy csoportban gondolkodtunk. Inkább főztünk valamit, és maximum egy-két plusz dolgot vettünk saját magunknak. A kedvencünk a „felturbózott rakott krumpli” volt – ahogy azt mi emlegettük, a legszuperebb fesztiválkaja, amit ki lehet találni! A zöldségek, a tojás, a tejföl, a sajt, a kolbász, de még a „felturbózásként” használt babkonzerv és paradicsomszósz is kedvezményes volt. Az akciókkal így még annál is olcsóbban jöttünk ki.

Micsoda öröm volt otthon konstatálni, hogy maradt is még egy kis pénzünk, ahelyett, hogy mindent elköltöttünk volna! Nem csak a könnyűzenei fesztiválokra javaslom ezt a felkészültséget, hanem nyugodtan gondolkodjunk előre, és használjuk ki a lidl akciós újságok adta lehetőségeket!