Feszt
Show MenuHide Menu

Fesztiválapartman a legmenőbb konyhával

A tavalyi fesztiválszezonom elég lazára sikerült, anyagilag sem úgy jött ki a lépés és időbeosztásilag sem, hogy mindent végigjárjak. Mégis egy valamit egyszerűen nem tudtam kihagyni: a Strand Fesztivált. Imádom a Balatont, bármi ami a partján történik nekem már csak jó lehet. Ráadásul az összes nagyobb megmozdulás közül talán ez a legolcsóbb, közben meg csupa olyan magyar zenekart hallhatok egy helyen, akiket kedvelek. A barátaimnak is megfizethető kategória, szóval szeretjük ezt a fesztivált és mindig lemegyünk. A tavalyi évben az egyik ismerősünkön keresztül sikerült egy nagyon fullos kérót bérelni, volt hozzá medence, jacuzzi és még szauna is. Minden új volt benne és modern, kicsit nem is értettem, hogy ezt miért adják ilyen tróger fiatalok kezébe, de persze csak viccelek, vigyáztunk rá.

A legjobban a konyha tetszett, annyira kézre állt minden, az összes eszköz, elektronikai berendezés és kapcsoló. Minden úgy volt megtervezve és jól előre kitalálva, hogy az a háziasszonynak a lehető legjobb módon segítse a munkáját. Annyira szöget ütött ez az egész a fejembe, hogy hazatérve aztán komoly kutatásokba fogtam, hogy kiderítsem, hogy vajon létezik-e minőségi konyhabútor olcsón. Nos, ha erre pontos választ nem is kaptam, arról egészen sok mindent találtam, hogy mi az, amitől drága vagy éppen olcsó lehet egy konyha berendezése.

Kezdjük az elején. Ha például van már meglévő konyhaszekrényünk és igazából az ég világon semmi bajunk nincs vele szerkezetileg és elrendezésileg, csak már kicsit idejétmúlt a dizájnja, semmi értelme nincs lecserélni az egészet. Egyszerűen csak új ajtókat és fogantyúkat, meg esetleg lábakat kell hozzá választani és már kész is az új szekrénysor. Ezzel rengeteg időt, pénzt és munkát lehet spórolni. Persze, ha az eddigitől eltérő színben gondolkozunk érdemes lefóliázni mindent, hogy egységes maradjon a kinézet. De ennek ára mégiscsak elenyésző egy teljesen új konyhabútor kiszabásához, megtervezéséhez és összerakásához képest.

Hasonlóan nagy szerepe van az árképzésben annak, hogy mennyi és milyen konyhai gépre van szükségünk. Nem kell hozzá gyakori lakberendezési áruház-látogatónak lenni, hogy az ember be tudja saccolni ezeket az eszközöket. Hát nem két fillér, de a legtöbbje megéri az árát. Mit nem adnék egy jó mosogatógépért… Érdemes egy listát készíteni, hogy mik azok a tevékenységek, amiket tényleg gyakran végzünk és annak alapján végiggondolni, hogy mire érné meg többet szánni és mi az, amiből esetleg elég valami egyszerűbb, olcsóbb kivitel. A sütőn például biztosan nem spórolnék, de a smoothie készítőm nemes egyszerűséggel valami név nélküli gyártmány és tökéletesen működik.

Ami pedig a másik nagy kiadási felületet jelenti, a bútorlap. Nagyon nem mindegy ugyanis, milyen alapanyagból választjuk a konyhapult felületét. Sem minőségi, sem ár szempontjából.

A legdrágább opció a legtermészetesebb, tehát a fa. Gyönyörű tömörfa bútorlapokat lehet szabatni, leginkább cseresznyefából és diófából. Aztán ezt lekezelik valamilyen páccal, hogy a konyhai környezet ne kezdje ki a felületét azonnal és már gyönyörködhetünk is ezekben a természetes erezetekben és színekben. Nekem ezek tetszenek a legjobban, a balatoni konyhában is ez volt a leginkább központi elem, amihez minden más passzolt.

Ennél kicsit kedvezőbb összegért cserébe érhetők el az MDF lapból gyártott bútorlapok. Ezek lényegében a nemesfa aprítékból összepréselt változatok, amik így minőségileg kicsit gyengébbek, de mégis megbízhatók. Ezt a különbséget továbbá azzal is tudják kompenzálni az áron kívül, hogy lényegében bármilyen szín és mintázat elérhető belőle, hiszen az egészet egy műanyagfóliával fedik le. Ez is tud szép megoldás lenni, a szüleimnél például ilyen van.

Végül, de nem utolsó sorban a leggyakoribb opciók között még ott van az egyszerű, laminált bútorlap is, ami szintén megbízható, de kedvező áron lehet hozzájutni. Mindenféle fa aprítékából készítik, majd az MDF-hez hasonlóan valamilyen műanyagfóliával vonják be. Ugyanúgy rengeteg szín és minta elérhető belőle, ezért nagyon népszerű választás.

Nekem a legjobban azok a pultok tetszenek, amiknek még a széle sincs igazán ledolgozva, hanem a természetes fa hatást adják vissza ott is. Persze ezek azért nem az én pénztárcámhoz mérhető megoldások és bizonyos szempontból nem is a legpraktikusabbak, mégis a szememnek ezek talán a legkedvesebbek. Ha pedig ez nem lett volna elég, hogy kiderüljön, létezik-e minőségi konyhabútor olcsón, érdemes még utána nézni a világítás kérdésének, mert az is legalább olyan fontos, mint a bútorzat és az elektronikai berendezések és ennek megfelelően szintén egy kisebb vagyont el lehet rá költeni. Végül pedig vigasztaljuk magunkat azzal, hogyha bele is rokkanunk anyagilag a konyhafelújításba, lehet hogy annyira szép lesz, hogy kiköltözünk oda a hálószobából…