Feszt
Show MenuHide Menu

Jó, ha tudod, mi történik az adataiddal, míg te fesztiválozni mész

A mai világ adta lehetőségek és kiskapuk miatt egyre nagyobb figyelmet kellene fordítunk személyes adataink biztonságára. Nem véletlenül gyártanak olyan sok filmet is mostanában a témával kapcsolatban: van honnan venni az ötleteket, hiszen teljesen életszerű példákról van szó. Az adathalászat nem csak a mester hacker-ek specialitása lehet, hanem olyan embereké is, akikről nem is gondolnánk, hogy ilyesmiben utaznak. A számítástechnikai és egyéb technikai eszközök pedig még segíthetik is őket ebben.

Vegyünk például egy fesztivált: a rengeteg ember, akik nagy többségében részegek, vagy akár egyéb hallucinogén anyagok hatása alatt állnak. Náluk vannak az irataik, mert azt azért mindenki megtanulta, hogy ha bármi történik, az alapján tudnak neked segítséget kérni és hívni. Az iratok mellett ott a bankkártya is, sőt, ha online vettél jegyet, akkor egy webes felületen megadtad már a kártyaadataidat is. Szerencsére jött a GDPR, ami az alapvető adattárolást szabályozza és korlátozza le. Ez tényleg megnyugtató, hiszen rendelkezhetek vele, hogy mire, meddig és hogyan használják a megadott adatokat.

szerver tárhely bérlés

Ahhoz, hogy biztonságban lehessen tárolni az adatokat, hatalmas tárhelyekre van szükség. Ezt nyilván minden cég és vállalkozás intézi szépen magának. De néha azért mi is szeretnénk tudni erről a tárolásról egy-két dolgot, hiszen laikusként nehéz az ilyet elképzelni. Szóval segítek most egy kicsit nektek: vannak külön olyan cégek, akik szerver tárhely bérléssel foglalkoznak. Ez azért nagyon ígéretes, mert ahhoz, hogy működni tudjanak, valóban a legbiztonságosabb módon kell működniük. Ez azért egy kicsit megnyugtatóbb, nem igaz?

Az ilyen tárhelyek különböző technikákkal és konstrukciókkal működnek. ez utóbbit mi magunk választhatjuk ki. Nem kell kifejezetten érteni a dologhoz, hiszen a szerver tárhely bérléssel foglalkozó cégek világosan feltüntetik az oldalaikon, hogy melyik csomagot milyen esetben érdemes választani, így biztosak lehetünk mi is benne, hogy adataink a legjobb helyen tárolódnak addig az ideig, amit mi határoztunk meg szerződéskötéskor, regisztrációkor, jegyvásárláskor stb.

Fesztiválok alatt érthetjük azt, amikor mi megyünk szórakozni és azt is, amikor netán mi magunk akarunk szervezni egy kisebb vagy épp nagyobb eseményt. Az előbbinél vannak, akiknek megnyugtatóbb a szórakozás, ha biztonságban tudhatják a róluk szóló információkat. Az utóbbinál viszont felmerül maga a szerver tárhely bérlés szükségességének ténye. Ilyenkor mégiscsak szükségünk lehet valaki olyanra, aki érti is a dolgát e téren. Tudja, mit jelentenek a tárhely bérléshez kapcsolódó technológiák: a cPanel, a JetBackup, az Apache SpamAssassin, a Softaculos, az Immunify360 és a CloudLinux.

Egyszer társszervezőként csináltunk néhányan egy inkluzív jellegű kulturális minifesztivált. Magyarul olyan fél napos programot szerettünk volna létrehozni, amiben szó szerint mindenki részt tud venni: az értelmi és a fizikai fogyatékossággal élők és ép emberek is egyaránt. Alapvetően ingyenesre szerveztük az egész programot, és ez volt a szerencsénk. Ez egy elég rendhagyó esemény volt, ezért kicsit magunkra és szakmai kapcsolatainkra kellett hagyatkoznunk a szervezést illetően, míg rengeteg dokumentációt is kellett készítenünk a pályázat miatt, amiből mindezt megalkothattuk. Ha jegyet is árultunk volna, nem tudom mi lett volna, hiszen egyrészt egyikünk sem ért az informatikai szintű adatkezeléshez, másrészt tisztában voltunk vele, hogy a jegyvétel online formájához szükséges szerződéseket és az adatok megfelelő tárolását nekünk kell megszerveznünk. Itt szóba is kerül a szerver tárhely bérlés, mint lehetséges és szükséges opció – pedig csak egy fél napos fesztiválról volt szó -, de végül elvetettük a jegyárusítás ötletét, ami azért jobban is passzolt küldetésünk céljához.

A lényeg az, hogy mindig ügyeljünk rá, hogy a személyes adataink biztonságban legyenek, mert akkor a szórakozás és a szervezés is könnyebben megy!