Feszt
Show MenuHide Menu

Ablakszigetelés még fesztiválszezon előtt

Aki járt már valaha könnyűzenei fesztiválon, annak nem kell bemutatnom, hogy milyen hatalmas porral, zajjal és sajnos olykor bűzzel is jár egy ilyen rendezvény. Gondoljunk csak bele! Az év nagy részében ezeken a területeken nincsen semmi, de még csak egy vagy két napos rendezvények sem, hanem egyszer csak odacsődül a semmiből az a rengeteg ember, akik, mint biológiai gépezetek, különféle anyagcserével rendelkeznek és ez által nagymértékű hatást gyakorolnak a környezetükre. Ha esetleg zene nem is lenne ezeken a fesztiválokon, az emberek alapzaja már akkor is olyan erős lenne, hogy az feltűnne annak is, akinek esetleg fogalma sincs arról, hogy két utcával arrébb milyen komoly rendezvény folyik. a másik nagy probléma, ami ilyenkor kialakul, az az iszonyatos kosz, főként porfelhők magasan a fesztivál területe felett. Ez nem csak a tisztaság érzetet szűnteti meg, hanem különböző egészségügyi problémákat is okozhat. És a harmadik nagy probléma az, hogy ezek a fesztiválok nagyon gyakran olyan méretű tömeget sűrítenek egy viszonylag kis helyre, hogy az higiéniai szempontból nem mindig jó megoldás. Hiába tisztítják naponta a mobil mosdókat, zuhanyzókat, általában az ilyen bulikat körbelengi a jellegzetes fesztivál szag.

Egy barátom sokáig a Hajógyári-sziget mellett lakott, ami nyaranta Közép-Európa legnagyobb fesztiváljának ad otthont. Gyerekkorunkban ez a fesztivál még egy egészen szűk közösségnek szólt, igaz, hogy kevesebb látogatót vonzott, de azoknak a szubkultúráknak, akiknek ez a kezdetben szólt, teljesen megfelelt. Emlékszem, kiskoromban minden vágyam az volt, hogy eljuthassak erre a fesztiválra, most viszont, ha fizetnének sem kívánkoznék oda. Fiatalabb koromban párszor volt szerencsém ellátogatni, de az a tömeg, bűz és felszínesség, amit ott láttam, egyáltalán nem ragadott magával, sőt elvette a kedvem attól, hogy valaha is ekkora méretű fesztiválra még egyszer ellátogassak. Párszor volt arra is precedens, hogy olyan koncertek lettek volna, amik érdekeltek minket, de a belépő ára közben olyan magasra rúgott, hogy nem éreztük szükségesnek a megváltani. Ilyenkor folyamodtunk kezdetben a jó öreg palánkbérlet megoldáshoz. Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki nem akar a szabadtéri koncertekért hatalmas összeget fizetni, olyan területre ül ki a haverokkal, ami a lehető legközelebb esik a színpadhoz, de a kerítésen kívül. Kicsit proletár megoldás, de néha megéri alkalmazni. Ennél a rendezvénynél minden évben más volt a felállás, mert teljesen színpad függő, hogy mikor, menyit lehet hallani a kérdéses koncertből. Éppen ezért egy idő után rájöttünk, hogy ha valami nagyobb banda érdekelt minket, elég volt csak a haverunk erkélyén összegyűlni, és onnan is teljesen jól hallhattunk mindent. Egy idő utána aztán a szülők számára kezdett kissé terhessé válni a dolog, hogy évente egy hétig ott él náluk a fél baráti társaság, de a barátunk szerencsére egyke, így mindig sikerült elérni, amit akar, szóval megtarthattuk ezt a jó szokásunkat.

Míg mi általában jól szórakoztuk az erkélyen, nagy ritkán a nappaliban, ahol még néha csukott ablakon keresztül is lehetett hallani a távoli zajokat, addig a barátom szülei rettenetes kialvatlanság okozta stressztől szenvedtek. Pár évvel ezelőttre már annyira elfajult a helyzet, hogy belekezdtek egy teljes lakásfelújításba, aminek fő pontja az ajtó és ablakcsere és annak teljes körű hangszigetelése. Olyan jó szakembereket sikerült találni, hogy röpke két hét alatt elvégezték az összes munkát, és még a fesztivál előtt visszaköltözhettek a lakásba. Mi ennek természetesen nagyon örültünk, mert így újra bevehettük a lakást arra az egy hétre. Jól nevelt, illemtudó fiatalokként nagyon vigyáztunk a rendre és a tisztaságra, de szomorúan konstatáltuk a helyzetet, hogy az erkély mérete csökkent, vagy esetleg az átrendezés miatt tűnt úgy, de már csak 2-3 fő fért ki egyszerre. A nappaliban olyan jó lett az ablakszigetelés, hogy semmi sem hallatszódott be, akkor is csak minimálisan, ha az erkély ajtó nyitva volt.

Így szinte egy csapásra megszabadultak tőlünk, hiszen nem volt már többé értelme ott rontanunk a levegőt. Azóta találtunk több olyan fesztivált is, ahova olcsóbb jeggyel lehet bejutni, és sokkal jobb koncerteken, bulikon vehetünk részt, de ez mindenképpen megmarad tini korunk szép emlékének.